close

Welke zoekmachines bestaan er

negativespace-18

Welke zoekmachines bestaan er?

Iedereen kent natuurlijk Google, de zoekmachine die niet zomaar de grootste is, maar feitelijk allesoverheersend als het gaat om het zoeken van informatie op internet. Maar welke andere zoekmachines zijn er en hoe werken ze?

Internet zoekmachines

Wat in de volksmond een zoekmachine heet, slaat doorgaans op een zoekmachine die gebruikt wordt om het World Wide Web te doorzoeken. De meeste bekende van dit type zoekmachines, naast Google, zijn de internationale zoekmachines Bing, Baidu, AskJeeves en Yahoo! Voor de Nederlandse markt zijn er Kobala en Ilse. Dit soort zoekmachines zijn spider-based, dat wil zeggen dat ze een spider of robotprogramma gebruiken om het WWW te doorzoeken. Die programma’s ‘schrapen’ websites en halen er informatie uit zoals keywords en links naar andere pagina’s. Aan de hand van een uniek en geheim algoritme bepaalt de zoekmachine vervolgens hoe de gevonden informatie wordt getoond en gerangschikt.

Een variant op de spider-based zoekmachines zijn de zogenaamde metazoekmachines, die de resultaten van andere zoekmachines combineren en samenvoegen. Internationale metazoekmachines zijn onder andere Metacrawler, Otalo en Ixquick. Ook in Nederland zijn er metazoekmachines waaronder Zoeken.nl, Multizoeker en Metaspider.nl

Wereldwijd is Google de absolute marktleider met een marktaandel van ruim 90%. Bing en Yahoo! Komen op de 2e en 3e plaats met ruim 3%. Maar regionaal zijn er nogal wat verschillen. Zo heeft de Chinese zoekmachine Baidu in China een marktaandeel van 76%. En in Rusland vechten Goolge en Yandex om de hegemonie.

Zoekmachines op specifieke terreinen

Naast de bekende WWW zoekmachines zijn er nog vele andere soorten zoekmachines die op een andere manier zoeken, al was het alleen maar om concurrentie met Google te vermijden. Meetal specialiseren deze zoekmachines zich op een bepaald gebied.

Zo zijn er voor de academische wereld diverse zoekmachines die wetenschappelijke tijdschriften en andere bronnen doorzoeken. Voorbeelden hiervan zijn Scopus van Elsevier, Web of Science van Thompson en Google Scholar. In Nederland is er onder andere de Medische Zoekmachine.nl. Voor de zakenwereld zijn er onder andere Business.com en Nexis.

Ook voor consumentenproducten zijn er speciale zoekmachines. Denk aan Jaap.nl of HuizenZoeker.nl of Immoweb.be voor de huizenmarkt; Gaspedaal.nl voor auto’s, en El Cheapo voor het vergelijken van producten van verschillende aanbieders.

Een internationale zoekmachine voor kookrecepten is Yummly. Voor de vacaturemarkt zijn er vele, zoals Craigslist, Indeed, Monster.com en Adzuna; in Nederland heb je AskJim.nl.

Een ander type zoekmachines richt zich op bepaalde soorten informatie, zoals blogs: bekende zoekmachines hiervoor zijn Technorati en Blogscope. Voor multimedia zijn er de gespecialiseerde Bing Videos, Google Video en Yahoo! Video en nog een serie andere. Heel bekend (of berucht) voor Bit Torrents is The Pirate Bay.

Op zoek naar kaarten? Speciale zoekmachines zijn onder andere Google Maps, Nokia Maps en MapQuest.

Algemene menselijke vragen en antwoorden? Zoek op Answers.com, eHow, wikiHow of DeeperWeb.

Je ziet, er zijn talloze zoekmachines voor de meest uiteenlopende doeleinden. Gaat het erom welke zoekmachines relevant zijn voor je business, dan is er eigenlijk maar één naam die telt: Google (tenzij je in China of Rusland zaken doet). Wel zo gemakkelijk als je je site wilt optimaliseren, je hoeft dan alleen maar met Google rekening te houden.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page